25 ha de teren municipal în vizorul unei companii offshore

Încă din anul 2011, 25 ha de teren municipal este obiect al unui litigiu judecătoresc între administrația publică locală, Agenția Relații Funciare și Cadastru și ÎM „NEFTEGASGROUP” SRL. Pînă în prezent instanța de judecată nu s-a expus asupra cazului dat.
Cu certitudine terenul aparține administrației publice locale, iar admiterea acțiunii ar prejudicia municipalitatea cu cel puțin 52 mln. lei (preț estimativ).
ÎM „NEFTEGASGROUP” SRL revendică dreptul de proprietate asupra terenului, făcînd trimitere la o Hotărîre de Guvern din anul 1994, prin care firmei „NEFTEGAZGROUP” LTD („Neftegaz Internațional”) i-ar fi fost alocat terenul din str. Grenoble (la moment str. Drumul Băcioiului) pentru construcția unui cartier locativ cu obiective de menire social-culturală întru satisfacerea necesităților diplomaților străini.8
Pe terenul dat „NEFTEGAZGROUP” LTD planifica construcția a circa 200 de case a cîte 100 apartamente fiecare, a unei școli cu capacitate de 320 elevi, grădiniței cu 95 locuri, dar și a unui centru cultural-sportiv. Toate planurile însă au rămas doar pe hîrtie.

8 1

„NEFTEGAZGROUP” LTD favorizată de unii funcționari ai anilor 90
În noiembrie 1994, Guvernul Republicii Moldova decide să acorde Concernului de Stat „Moldenergo” un credit de 26,88 mln. dolari SUA, cu garanția Ministerului Finanțelor. Banii erau destinati procurarii resurselor energetice pentru sezonul rece al anilor 1994-1995, fiind încheiat un contract cu compania „NefteGazGroup” LTD, înregistrată în Malta. Centrul de Investigații Jurnalistice și Transparency International în raportul său despre corupția în Republica Moldova au relatat această schemă dubioasă în lux de amănunte.
În 2000 Curtea de Conturi publică hotărîrea privind rezultatele controlului asupra activității economico-financiare a BCA „Banca de Economii”, referindu-se la administrarea nesatisfăcătoare a băncii, ce a dus la nerambursarea a 47,5 milioane lei credite, dintre care 87 % constituie mijloacele deponenților.
Printre ilegalitățile comise, Curtea de Conturi menționează despre sume mari de resurse creditare acordate de către BCA „Banca de Economii” (prin intermediul S.A. „Moldova-Gaz”, S.A. „Termocomenergo” şi C.S.”Moldenergo”) firmelor Companiei „Neftegazgroup LTD” şi altor firme pe conturile lor în străinătate.
Ca rezultat al acţiunilor de acordare a creditului „mare” S.A. „Moldova-Gaz” de către Comitetul de creditare al băncii (cu aprobarea Consiliului băncii (preşedinte dl G. Cuşnir), de la BCA „Banca de Economii” au fost imobilizate, pe un termen de doi ani, mijloace băneşti în sumă de 5,6 mil. lei. În afară de aceasta, banca nu s-a folosit de posibilitatea de percepere a pierderilor de la garant – Compania „Neftegazgroup LTD” (reprezentant dl G. Cuşnir, care în perioada 17.10.95 – 16.03.99 a fost preşedintele Consiliului BCA „Banca de Economii“).

ÎM „NEFTEGASGROUP” SRL creată cu mai puțin de un an înainte de a se adresa în instanța de judecată
Potrivit informației de la Camera Înregistrării de Stat, Î.M. „NEFTEGASGROUP” SRL este o companie nou creată, înregistrată în Registrul de stat al persoanelor juridice la 21.11.2010. Asociații: Cușnir Grigore (totodată și administrator) și NEFTEGASGROUP LIMITED fondată în Insulele Virgine Britanice la 23.11.2009, unicul director și acționar fiind Ernston Limited.
Care este legătura între acest NEFTEGASGROUP LIMITED și „NEFTEGAZGROUP” LTD („Neftegaz Internațional”) a cărei repezentanță este înregistrată în Republica Moldova la 27.01.1994, avînd sediul juridic în Valetta, Malta? Se pare că Grigorii Cușnir este unica verigă, ce leagă aceste 2 companii.

Screen Shot 2015-02-26 at 7.13.27 PM

Grigorii Cușnir atunci și acum
Deși în multe surse internet, Grigorii Cușnir este descris ca om de afaceri, se pare că el niciodată nu a fost departe de viața politică. În CV-ul politic al lui Grigorii Cușnir notăm: Primsecretar al Organizaţiei Raionale de Partid al raionului Frunze mun. Chişinău (1977-1983), Ministru al Culturii RSSM (1987-89), ales deputat în Sovetul Suprem al RSSM în perioada (1980-1990), numit în funcţie de director executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova (1991), deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994).
În 2011, Grigorii Cușnir a fost pe locul 6 în lista candidaților la funcția de consilier în Consiliul municipal Chișinău din partea Mișcării „Ravnopravie”. În 2012 alături de Victor Stepaniuc, fondează Partidul Popular Socialist din Moldova, deținînd la moment funcția de vice-președinte de partid.

***

Indiferent de situația politico-financiară din țară, goana după terenuri municipale nu se termină. Cele 25 ha din str. Drumul Băcioiului cu siguranță la preț de piață costă mult mai mult decît 52 mln lei. „NEFTEGASGROUP” SRL, fluturînd cu acte din anii 90 nu vor ceda atît de ușor, iar dacă acest teren rămîne municipal sau nu, depinde de profesionalismul judecătorilor și a reprezentanților Consiliului municipal Chișinău.

Etichetat ,

Lasă un comentariu